שלום אורח/ת, התחבר/י

המדריך לאורח חיים בריא – עקרונות התזונה הנטורופתית ומתכונים.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

המדריך לאורח חיים בריא - עקרונות התזונה הנטורופתית ומתכונים.

הקשר בין המזון שאנו אוכלים, גורמי הסביבה השונים והשפעתם על בריאות האדם היו ידועים כבר במקורות, אך לאחרונה החלו לשים לב לקשר החשוב הזה.
בראייה הנטורופתית, אחת הסיבות היא ריבוי המחלות שנובעות מהיחלשותו של הגוף להתמודד עם הסביבה עמוסת הרעלים: זיהום אוויר, מזון מעובד, תרופות, לחץ מתמשך, קרינה ועוד.

המערכת שמסלקת את הרעלים מגופנו נחלשת.
השליטה במצבנו הבריאותי היא באחריותנו!

הנטורופתיה דוגלת בכך שבאפשרותנו לתמוך במערכות הגוף ובתיפקודן המאוזן, תזונה וצמחים.

במדריך שהכנתי לכם תוכלו למצוא:

  • טיפים ועקרונות לאורח חיים בריא
  • טיפים ורעיונות לארגון נכון של היום
  • טיפים לאכילה נכונה ובריאה על פי הגישה הנטורופתית
  • רעיונות לארוחת צהריים ללא מזונות מן החי
  • מתכונים בריאים, טעימים ומהירים לחיים קלים
  • ועוד הרבה דברים טובים

קבוצות המזון החשובות לשמירה על גוף בריא הם:
דגנים מלאים – אורז, חיטה (לחם, בורגול, סולת, קוסקוס), כוסמת, גריסים, תירס, שעורה, דוחן, קינואה ושיבולת שועל.
קטניות שעועית, סויה, פול, עדשים, אפונה, תורמוס וחומוס.
שמנים צמחיים איכותיים – אגוזים, שקדים, קשיו, בוטנים, פקאן, מקדמיה, לוז, זרעי פשתן, זרעי צ’יה      (מרווה), גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת, קצח, שומשום מלא, שומשום שחור, צנוברים, ערמונים, אבוקדו, זיתים ועוד.
ירקות ופירות – מכל הסוגים, הגדלים והצבעים.

אני אשתף אתכם בטיפים ובעקרונות נטורופתיים חשובים לשמירה על בריאות מיטבית תוך הזנה של הגוף בחומרי גלם איכותיים ומזינים. 
צעדים קטנים מובילים לשינויים גדולים…
כדי להצליח בתהליך, ולשמור לאורך זמן על אורח חיים בריא נסו לשלב בכל שבוע 1-2 עקרונות/ טיפים נטורופתיים באורח חייכם,
ואני מבטיחה לכם שלאט לאט העקרונות  והטיפים יהפכו לשגרה קבועה ויטמעו בכם תמיד.          

השתמשו במגוון רחב של מזונות שונים ומגוונים. כך תרוויחו את היתרונות והאיכויות של כל סוג מזון אותו תאכלו.

השתמשו במוצרים שאפשר להשיג בקלות ובכל מקום, ולא רק בבתי טבע. כך תצליחו להתמיד יותר בשמירה על אורח חיים בריא ולא תהיו מתוסכלים כאשר רציתם להכין מתכון ולא היו לכם את כל החומרים בבית…

חשוב שהמאכלים שאתם מכינים יהיו קלים  ופשוטים להכנה מכיוון שכך יהיה לכם קל להתמיד בתזונה  בריאה ולא לעמוד שעות במטבח.

אל תחביאו את הירקות והפירות במגרה התחתונה במקרר. תחזיקו קערה עם ירקות ופירות חתוכים במדף העליון, שיקפוץ לעין ברגע שפותחים את המקרר.

מומלץ לצרוך את הירקות והפירות על קליפתם. מומלץ לאכול לפחות 7 סוגי ירקות ו 3 ופירות ביום, בצבעים שונים. אפשר לאכול את הירקות והפירות טריים שלמים, חתוכים,  סלטים טריים, ירקות מבושלים, מאודים, מוקפצים, במרק או בתבשילים כמו קציצות ופשטידות, סלט פירות , פירות יבשים, מיצי פירות ועוד.

חומצות השומן אומגה 3 הכרחיות לתפקוד אופטימאלי של תאים בגוף ותורמת למצב תקין של מערכת החיסון, לפעילות מנטאלית ופעילות לב תקינה ומסייעת בטיפול בדלקות. תפקידה העיקרי הוא לשמור על גמישות של קרומי התאים כך שכל הקולטנים של התא יוכלו לפעול בקליטה והעברה של מסרים בצורה תקינה. מקורות טובים לאומגה 3 הם דגי ים צפוניים, (סלומון, טונה, מקרל, בקלה, סול), צמח המרווה, אצות, זרעי פשתן, אגוזי מלך ושמן קנולה בכבישה קרה.

צריכת מזונות העשירים בסיבים תזונתיים שנמצאים בדגנים מלאים, בקטניות ובירקות ופירות עם קליפתם.
הגבירו את שילוב הקטניות בתפריט, מומלץ לצרוך 4 מנות בשבוע.
אכלו חופן של אגוזי מלך ושקדים לא קלויים ביום, הם מקור תזונתי עשיר לחלבונים, שומנים בריאים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים החשובים לגוף.
הגבירו צריכת מזונות העשירים בסידן הנמצאים בטחינה, עלים ירוקים, שקדים, כרוב וסרדינים.


שיטות בישול שאינן טיגון, לא אידוי הקפצה ואפייה.
כך נשמרים הערכים התזונתיים במזון ולא נהרסים.

המלח אולי מעשיר את טעמו של התבשיל, אך ידוע שבכמויות גבוהות הוא לא בריא ומאוד מזיק.
מומחים קובעים, שאנשים שצורכים מידי יום כמויות גבוהות של מלח חיים על "פצצת זמן מתקתקת."
המלח מכונה גם “הרוצח השקט” וצריכה עודפת שלו עלולה לגרום להתפתחות של מחלות כמו: 
יתר לחץ דם, מחלות לב ולשבץ מוחי.
חשוב לזכור שמלח נמצא בכל מקום: במזון מוכן, כשאוכלים בחוץ, ברטבים מוכנים, במזונות משומרים וכבושים, בחטיפים, במאפים, בבורקסים, במסעדות, בבתי קפה, ברוטב סויה וכדומה.
נסו לצמצם את צריכת המלח שלכם ע"י החלפתו בעשבי תיבול ובתבלינים אחרים כמו זעתר, סלרי, סליקורניה, שום ועוד, הידועים במליחותם הטבעית .

במשקאות ממותקים ומוגזים המכילים סוכר.
אכילה של סוכר גורמת לירידה בפעילות של מע’ החיסון וידוע שעודף סוכר גורם לדלקות, סוכרת, סרטן ובעיות נוספות. בנוסף, הסוכר מתחרה עם ויטמין C על אותם הקולטנים של התא. כלומר, ככל שיש יותר סוכר בדם, כך פחות ויטמינים נכנסים לתאים ונוצר חוסר בגופנו של חומרים חיוניים. 

במקום לקנות מיצים מוכנים שלא נשארו בהם ויטמינים או להשתמש בתרכיזים שמלאים בסוכרים, קחו קנקן זכוכית, מלאו אותו במים ובקרח והוסיפו את הפירות או את הצמחים האהובים עליכם והרי לכם מיץ צונן ומזין… 
*ניתן להמתיק עם עלי סטיוויה – צמח מרפא המשמש כתחליף לסוכר המזיק.


מזונות מעובדים המכילים חומרים משמרים, צבעי מאכל, משפרי טעם אשר פוגעים בבריאות הגוף, וצמצמו את כמות השומן ואת צריכת המזונות המכילים שומן טראנס ושומנים רווים.

את רשימת הרכיבים שרשומים על תוויות המזון של המוצר.
הרכיבים מסודרים בסדר יורד, מהרכיב שנמצא בכמות הגדולה ביותר ועד לרכיב שנמצא בכמות הקטנה ביותר. רצוי להימנע ממזונות שבראש טבלת הרכיבים שלהם יופיעו מרכיבים כמו סוכר, צבעי מאכל, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח ועוד.


הוא מצרך חיוני שגופנו לא יכול בלעדיו.
שתיית מים, לפחות 2 ליטר ביום, מגבירה את חילוף החומרים וע"י כך תורמת לשמירה על משקל תקין, מונעת התייבשות וכאבי ראש וחשובה לתפקודים היומיומיים של הגוף.
חשוב לשתות מים בכל ימות השנה.
כדי לא לשכוח לשתות, קחו אתכם לכל מקום בקבוק קטן שתוכלו למלא.

יש לתכנן את האכילה עוד בתחילת היום,
כך אנו מונעים אכילה ספונטנית ובלתי מתוכננת.
בנוסף, אנו יכולים לקבוע מה נאכל במשך היום לפי סדר היום שלנו.
מומלץ להכין סנדוויצ’ים וקופסאות אוכל למשך היום וכמויות גדולות
של ממרחים, קטניות, תבשילים ומרקים, לחלק לקופסאות ולהקפיא.

אכילה תוך כדי ביצוע פעולות אחרות כמו צפייה בטלוויזיה, קריאת עיתון, אכילה בזמן נהיגה, בעמידה וכו’, אינה תורמת לעיכול תקין של מרכיבי המזון. תהליך העיכול של המזון מתחיל כבר בפה ולכן ישנה חשיבות לאכילה איטית ומודעת. אכילה בהיסח דעת תורמת לתחושת שובע מאוחרת, צרבות, לגזים, לנפיחות ולכאבי בטן.

לא חייבת להיות כל יום בשרית.
מומלץ להגביל את הצריכה של הבשר ל 1-2  בשבוע.
ניתן לקבל חלבון איכותי ומזין ממאכלים אחרים,
ולבסס את התפריט של ארוחת הצהריים על דגנים,
קטניות, ירקות, אגוזים וטופו.       

אורז מלא ועדשים (מג’אדרה) + סלט ירקות עם רוטב טחינה.
קציצות קינואה וטופו ברוטב עגבניות + סלט עלים ירוקים.
מרק עדשים מתובלן + 2 פרוסות לחם שיפון.
ירקות מוקפצים עם רוטב סויה וקוביות טופו.
חומוס ביתי + ירקות חתוכים.
כריך עם אבוקדו + אנטיפסטי בתנור.
פלפל ממולא באורז ועדשים עם עשבי תיבול.
פסטה מלאה ברוטב פסטו עם שמרי בירה.

אכילת פרי לפני האוכל מפעילה את מיצי המרה מה שגורם לעיכול טוב יותר של המזון.
חשוב לא לסיים את הארוחה עם פרי מכיוון בסוף הארוחה הפרי יכול לגרום לתסיסה במערכת העיכול ולתחושת אי נוחות (גזים, כאבי בטן), משום שהוא אינו מתעכל היטב.

לפחות 2 ליטר ביום. הרבה פעמים אנו מתבלבלים בין תחושת הצמא לבין תחושת הרעב ואנו אוכלים למרות שגופנו זקוק לנוזלים.
מים הם השתייה המומלצת ביותר.
אם בא לכם קצת טעם הוסיפו לכוס המים/קנקן/בקבוק צמחי תבלין כמו נענע, לואיזה, עשב לימון ופירות כמו פלחי לימון, מלפפון ירוק, תותים, פטל ועוד.
כך תרוויחו את היתרונות בשתיית מים בלי קלוריות, חומרי טעם וסוכר מיותר!

צבעי הקסם – שלבו אכילה של ירקות ופירות בכל הצבעים כדי לקבל את האפקט הייחודי של כל צבע:

ירוק – שומר על ראייה תקינה ומחזק את העצמות.
לבן – שומר על כלי הדם והלב ונלחם בחיידקים בווירוסים.
אדום – נלחם בסרטן ובמחלות לב.
כתום – שומר על תפקוד תקין של מע’ החיסון ונלחם בסרטן.
סגול – מאט תהליכי הזדקנות ומשמש כ"אנטי-אייג’ינג" טבעי. 

ולסיום מבחר מתכונים בריאים להכנה בבית

רוצים לקבל מאיתנו הדרכות, ידע וטיפים רק בתחומי הבריאות שמעניינים אתכם ? 

  • עידכונים במייל ובוואטס אפ על כל ההדרכות, הבלוגים והטיפים בתחומי הבריאות שמעניינים אתכם.

  • מייד לאחר ההרשמה, תקבלו למייל שלכם קוד קופון הנחה מיוחד שמקנה לכם 15% הנחה, לרכישות מוצרים ללא הגבלה באתר אלכימיסט.

  • ברכישת כל מוצר באתר תוכלו גם לקבל דוגמיות מוצרים נוספות בחינם.

  • תוכל להתייעץ בטלפון או בוואטס אפ עם הנטורופתית שיר לויתן, על כל נושא בריאותי שמעניין אתכם.

גולשים שקראו את הכתבה הזו התעניינו גם ב:

* מידע זה הובא לידיעתכם באופן כללי, אינפורמטיבי ולימודי בלבד, אינו התוויתי או רפואי, ולכן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לייעוץ רפואי אישי או לבדיקה וטיפול רפואיים הולמים. על חולים להתייעץ באופן אישי עם רופא מומחה, המכיר את ההיסטוריה הרפואית על מנת למצוא עבורם ולהמליץ בפניהם, על דרך טיפולית המתאימה למחלתם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *